Bygg din egen pengamaskin av Marcus Hernhag


Min senaste bok inom sparande och finans är denna pärla av Marcus Hernhag. I denna bok går han pedagogiskt igenom processen kring att bygga en pengamaskin med hjälp av utdelningsaktier. Boken innehåller en mängd tips och råd från själva investeringsteorin till handfasta aktietips. 

Ett av de mest basala tipsen är att satsa på stabila kvalitetsbolag som har visat sig leverera under lång tid och genom olika kriser som tex. 2008, pandemin och 2022. Med leverera menas främst att de har lyckats fortsätta med sina utdelningar och helst fortsatt med att höja utdelningarna varje år. Sådana bolag finns det gott om i USA och de kallas Dividend Kings. Dessa bolag har lyckats med denna bedrift i 50 år eller mer. Det bäddar för att de även kommer lyckas med det i fortsättningen. (Dock ej garanterat)

Om man dessutom kombinerar det med att satsa på en utvald skara bolag ur denna grupp som dessutom har minst en megatrend i ryggen så ligger man rätt bra till. Med det menas att kan försöker avgöra vilka bolag som ligger rätt i tiden utifrån vart samhället är på väg på längre sikt. 

Ett exempel är att satsa på bolag som tillhandahåller datahallar, hårdvara och molntjänster till hela AI-utvecklingen som pågår. Chanserna är goda att efterfrågan och därmed vinsterna kommer finnas där för dessa bolag under en bra tid framöver. Det möjliggör för utdelningarna att inte bara fortsätta utan även växa framöver.

Denna strategi är precis vad jag själv sysslar med och rekommenderar andra att göra med sina sparslantar. Jag rekommenderar starkt denna bok till alla som vill spara effektivt över lång tid till låg risk. (relativt)

Lycka till!

Kommentarer