Månadssparande - upplev magin i "ränta på ränta"!


Jag försöker månadsspara löpande varje månad. Beloppet kan variera beroende på hur livet ser ut med övriga kostnader och intäkter, men det viktiga att det blir av. Storleken på sparandet är mindre viktigt. Allt är bättre än inget, och på börsen med ränta på ränta - effekten stämmer det bättre än i många andra sammanhang. 

Ett litet exempel: Om du startar från noll och börjar månadsspara 500 kr i en indexfond som avkastar ungefär som index över tid och inte har några kostnader (Tex Avanza Zero), så kan du förvänta dig följande utveckling:

 (Jag räknar här med det historiska snittet på 9% per år i avkastning och avrundar till närmaste tusenlapp)

Efter 10 år har du ett kapital på 96 000 varav 60 000 kr är det du satt in genom åren. Resten, dvs 36 000 kr är avkastning som du fått till pga ränta på ränta - effekten. Denna effekt växer med tiden och blir starkare och starkare. Vi fortsätter.

Efter 20 år har du ett kapital på 322 000 kr varav 120 000 kr är det du satt in genom åren. Resten, dvs 202 000 kr är avkastning som du fått till stor del pga ränta på ränta - effekten. Redan nu ser du att ditt inbetalda belopp har minskat avsevärt i relation till din ränta. Vi tittar på vad som händer efter 30 år också.

Efter 30 år har du ett kapital på 857 000 kr varav 180 000 kr är det du satt in genom åren. Resten, dvs 677 000 kr är avkastning som du fått till stor del pga ränta på ränta - effekten. Vid det här laget har du fått en total ränta som är ca 3,8 gånger ditt inbetalda belopp i avkastning. Hela 677 000 kr har du fått pga ränta på ränta - effekten. 

Tiden är din bästa vän när du sparar med ränta. Låt ditt kapital jobba åt dig helt enkelt. 

Att efter ett arbetsliv ha ca 1 miljon i sparande är en trygghet för det flesta. Det kan vara det som möjliggör att en dröm kan uppfyllas på äldre dagar, eller att man sover gott om natten och slipper oroa sig för pensionen eller matprisernas ökningar. 

Anledningar till sparande är många och det finns säkert lika många som det finns individer som sparar, men min poäng här är att alla kan spara ihop till en ansenlig mängd pengar med tålamod och beslutsamhet. Och det bästa av allt är att det inte behöver innebära stora uppoffringar. Nyckeln är att spara precis så mycket så att det inte innebär friktion i vardagslivet. På så sätt så kan detta sparande få pågå parallellt med ditt vardagsliv och du kan t.o.m glömma bort det i perioder, men när du väl behöver pengarna senare så finns de där. 

Varför inte börja redan idag?

Kommentarer