Världens militära utgifter ökar kraftigt till all time high


Svt rapporterade nyligen att världens totala utgifter för försvar och vapen fortsätter öka för åttonde året i rad. Vidare spås denna ökning fortsätta flera år framöver enligt experter och olika organisationer som samlar data kring vapen och konflikter i världen. 

"Världens militära utgifter har ökat åtta år i rad och nådde en ny rekordnivå år 2022 på 2240 miljarder dollar." Svt.se


Jag investerade i de större vapentillverkarna i Europa som tex Rheinmetall, Saab, Leonardo och Safran för några månader sedan och det har gett en väldigt bra avkastning. Det ser ut att fortsätta några år framåt. Jag köpte även en större andel i ETF:n Future of Defence, och den har gått mkt bättre än index hittills. Det kommer vara högkonjuktur i militärindustrin de närmaste åren oavsett hur övriga sektorer går pga den geopolitiska situationen med alla olika konflikter och spänningar. 

Vi befinner oss i en situation som vi känner igen från historien där en imperialistisk stormakt går in i ett mindre land av politiska skäl, varpå en annan stormakt (eller fler) ställer sig på försvararens sida med militärt och ekonomiskt stöd. Ett blodigt och långdraget krig bryter ut. Ingen vill förlora. Men alla förlorar. Frågan är bara hur mycket? Sin frihet? Sina liv? Sin familj? Sin framtid?

Det är min analys. Hur tänker du?

Kommentarer