Koppar - det nya guldet?

 


Är det dags att köpa aktier i företag som utvinner koppar? Jag tror att det kommer bli en långsiktigt bra investering att göra det. Varför då? 

Jo, det beror på flera faktorer. 

Låt mig förklara:

1. Omställningen till grön energi skapar en efterfrågan på koppar pga suget efter elektricitet som ska ersätta energin som vi idag får från olja, kol mm. (fossila bränslen)

2. Utvecklingen av AI har bara börjat och det kommer kräva mer och mer elektricitet och produktion av teknik och infrastruktur i framtiden.

3. Internet fortsätter att byggas ut och det kräver fler datorhallar och teknik. Det kommer kräva mer elektricitet framöver och denna elektricitet måste transporteras och genereras. 

I alla dessa ovan nämnda scenarior är koppar inblandat i allra högsta grad. Lägg där till att koppar finns i en begränsad mängd och att det dessutom tar lång tid att skala upp utvinningen globalt av flera skäl. Här talar vi om 5 -15 år att öppna upp nya gruvor mm. Det innebär att efterfrågan kommer öka mycket snabbare än utbudet. Det brukar leda till prisökningar. (Det har vi redan börjat se) Prisökningar har en tendens att leda till ökade vinster som i sin tur brukar leda till kursökningar och ökade utdelningar. 

Jag funderar på att köpa in mig i Southern Copper framöver. Fin utdelningshistorik och bra direktavkastning. Håller ni med?





































Kommentarer