Var femte ung bor hemma - Sverige sticker ut

 


Färska siffror har ramlat in från Eurostat som visar att allt fler bor hemma längre. 

Sedan 2019 har den ena krisen efter den andra avlöst varandra och ekonomin för många har påverkats negativt på flera sätt med hög inflation, höga räntor och många konkurser för att nämna några. 

Mellan 2022 och 2023 ökade andelen hemmaboende unga från 12,5% till 21,9% enligt Eurostat. 

Det är nästan en fördubbling.

"– Från senvåren 2022 började räntorna att höjas. Tillsammans med den höga inflationen har det påverkat ungas möjlighet att köpa en bostad. Sedan har vi inte heller haft en fungerande hyresmarknad i större städer där unga kan få en hyresrätt utan lång kötid, säger Boije." Skriver Börskollen.se idag.

Sverige sticker ut i Norden med högst andel hemmaboende unga, men ligger under genomsnittet för Europa som ligger på hela 49,6%. 

Enligt Eurostat ligger Kroatien sämst till med hela 76,9% hemmaboende unga så i jämförelse med dem ligger vi väldigt bra till. Det är alltid nått.

Vad är då lösningen framöver? Hur får vi ner dessa siffror i Sverige? Att unga låses in i sina föräldrahem och inte får egna boenden är negativt på många sätt både för individen, men också för samhället i stort.

Lösningen ligger i statligt stöd enligt Maria Linder som är ordförande på Hyresgästföreningen.

"Från 2016 till 2021 delade staten ut ett investeringsstöd till byggföretag. Stödet hade ett hyrestak, vilket innebar att det fanns en gräns för hur hög hyran fick vara.

– Om unga ska kunna flytta hemifrån är det sådana bostäder vi behöver, säger Linder.

– Finland och Danmark ger statligt stöd till bostadsbyggande. Jag tror att det här visar att det behövs någon form av statligt bostadsstöd. Om man tittar generellt på bostadsproduktionen kan man se att det byggs mer när staten går in."

Denna intervju publicerades på Börskollen.se

Kommentarer